via GIPHY

Forestil dig et kort over Danmark. Fokusér så på Langeland. Så stort et areal bruger vi i Danmark på at dyrke 11 mio. juletræer og pyntegrønt hvert år. Langt størstedelen eksporteres til udlandet og dermed er juletræer altså big business her i Danmark. Netop fordi det er en betydningsfuld andel af vores land, vi bruger på at dyrke dem, har det betydning, hvordan vi dyrker dem. Det er langt fra ligegyldigt om de 35.000 hektar holdes fri for ukrudt ved at bruge Glyphosat eller om får, grise eller gæs klarer arbejdet.

via GIPHY

Jamen, jeg skal jo ikke putte det i munden

Vi danskere har virkelig omfavnet økologien. I hvert fald, når det gælder de produkter, vi skal putte i munden. Siden 2001 er procenten af økologi i vores dagligvareindkøb steget fra 4% til 12% i dag. Økologiske og biodynamiske landbrug, som fx Birkemosegaard, er i dag et decideret brand løftet frem af anerkendte restauranter som fx Noma, Relæ og Amass, fordi økologi – og biodynamik for Birkemosegaards vedkommende – tilsyneladende kan smages i maden. Og det er måske derfor det hyppigste argument vi hører for ikke at købe et økologisk juletræ er: “jamen, jeg skal jo ikke putte det i munden”.
Selvom “...siden skal det spises” gjalder højt fra de fleste hjem juleaften, så har de jo sådan set ret. Et juletræ skal man ikke putte i munden. Men smag og folkesundhed er ikke de eneste argumenter for økologi.

via GIPHY

Økologi på lang sigt

Med argumenterne om smag og sundhed har man det korte (jule)lys på, når det kommer til økologi. Smag og til dels sundhed er “her og nu-gevinsten” ved økologi og derfor er det også de effekter, der er lettest at forstå. Men breder vi perspektivet en anelse ud – og det holder vi sådan set af at gøre i Jul Til Døren – så handler økologi også om respekt for miljø, grundvand og biodiversitet.

Når du hælder et skvæt RoundUp i vandkanden, tænker du sikkert “det går jo nok” – og det gør det da nok også. Men når arealet pludselig er 35.000 hektar og “skvættet er blevet til baljer fyldt med Glyphosat, så får biopiben altså en anden lyd. Så er der reel fare for, at pesticiderne og vækstreguleringsmidlerne vil påvirke biodiversiteten og grundvandet.

NB: VI samarbejder i øjeblikket med Dansk Naturfredningsforening for at få afdækket det samlede forbrug af pesticider ved konventionel juletræsdyrkning. Følg med på vores Facebook Side for at høre sidste nyt. 

Scroll to Top